Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?
groene mensen groene mensen text

Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Studiekosten

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

Wat is fiscaal aftrekbaar?

Bij een fiscale aftrek trekt je een bepaald bedrag af van je inkomen waar je belasting over betaalt. Zo betaal je dus uiteindelijk minder belasting. Tot 1 januari 2022 kon je studiekosten (voor een deel) terugvragen bij de Belastingdienst. Dit heette de fiscale aftrek studiekosten.

Het STAP-budget vervangt deze belastingaftrek studiekosten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de aftrekpost slechts door een aantal mensen gebruikt werd. Het systeem was complex, de eigen bijdrage was vooraf onduidelijk (omdat deze afhing van de hoogte van het inkomen) en je kreeg het geld pas achteraf terug.

Studiekosten hoeven met het STAP-budget niet meer vooraf voorgeschoten te worden. In plaats daarvan krijg je vooraf direct een budget tot je beschikking (€1000,-), die rechtstreeks aan de opleider betaald wordt. Kost een opleiding meer dan €1000,-? Dan betaal je de rest zelf.

In tegenstelling tot de fiscale aftrek moet het STAP-budget dus vóór de start van de opleiding aangevraagd worden. De overheid hoopt met het STAP-budget zo de financiële drempel die de fiscale aftrek vormde, weg te nemen.

Lees ook: Leven lang leren met STAP

Welke studiekosten zijn aftrekbaar?

Allereerst moet de aangifte inkomstenbelasting 2021 nog komen. De studiekosten of kosten voor een opleiding die je in 2021 hebt betaald, mag je nog aftrekken in deze belastingaangifte. Opleidingskosten die je vanaf 2022 betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. Daarom kun je vanaf 1 maart het STAP-budget aanvragen, zodat je in ieder geval €1000,- kunt besteden aan scholing en ontwikkeling.

Er is één uitzondering: als je vòòr 1 juli 2015 een prestatiebeurs had en deze beurs definitief niet is omgezet in een gift, omdat je niet voldoet aan de diplomatermijn, dan mag je deze kosten in 2022 of later wel aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Financieringsmogelijkheden

Als de opleiding of cursus die je met STAP wilt volgen meer dan €1000,- kost, dan betaal je de rest direct aan de opleider. Globaal zijn er drie opties om dat resterende bedrag te betalen:

  1. Je betaalt je studie zelf.
  2. Je werkgever investeert in je opleider.
  3. Je co-financiert met je werkgever.

Studie zelf betalen

Als een opleiding meer dan €1000,- kost en je STAP-budget hebt gekregen, zijn er meerdere mogelijkheden om zelf het resterende bedrag van een studie, opleiding, cursus of training zelf te financieren.

• Neem contact op met de opleider om te bespreken of je de betaling over meerdere termijnen of jaren kan verspreiden.

• Bepaalde opleidingen komen in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet (LLLK) van DUO. Hiermee kun je - als je jonger dan 56 jaar bent - tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid.

• Kijk of er een bank is die een specifieke lening aanbiedt voor de studie die jij wilt doen.

Om dubbele financiering voor scholingskosten te voorkomen, hebben mensen die studiefinanciering of tegemoetkoming schoolkosten ontvangen, geen recht op de STAP-subsidie.

Ben je nog geen 30 jaar? Je kunt geen STAP-subsidie aanvragen voor een cursus of opleiding van OCW-erkende opleiders, maar je kunt wel blijven werken aan je ontwikkeling en scholing. Je kunt kiezen uit het aanbod ‘post-initieel onderwijs’, waarbij cursussen, trainingen en opleidingen bij private opleiders met STAP-subsidie gevolgd kunnen worden.

Ben je bevoegd leraar en wil je een opleiding volgen? Dan kun je wel een lerarenbeurs aanvragen. Let op: dit kan alleen gecombineerd worden met het STAP-budget als de kosten voor je opleiding hoger zijn dan de subsidie van de lerarenbeurs.

Werkgever betaalt

Je komt ook in aanmerking voor het STAP-budget wanneer je werkgever investeert of meebetaald. Het is alleen niet zo dat je werkgever voor jou STAP-budget kan aanvragen. Dit moet je zelf doen. Overleg in dit geval dus even met je werkgever hoe je deze kosten gaat ontvangen. Dit kan per werkgever verschillen.

Co-financieren

Een derde optie is dat je de resterende kosten deelt met je werkgever. Je werkgever stelt jou in dat geval een Persoonlijk Opleidingsbudget (POB) ter beschikking. Dat levert een voordeel op voor je werkgever: hij/zij profiteert namelijk direct van de nieuwe kennis en vaardigheden die je opdoet en de kosten die je werkgever voor jou maakt, kan hij/zij als bedrijfskosten opvoeren.

Let op: gaat je werkgever (een deel van) je opleiding betalen? Dan is het afsluiten van een studieovereenkomst van belang. Lees daar meer over in de blog: Bijscholen: alles over werken en leren.

ZZP’ers

Ben je ondernemer of zzp’er? Ook dan heb je recht op STAP-budget. Als je opleiding die je met STAP financiert meer dan €1000,- kost, dan kun je de studiekosten nog wél aftrekken als zakelijke kosten. Hier zitten echter wel wat voorwaarden aan vast.

Zo moet je gekozen opleiding, cursus of training die je als zzp’er met STAP-budget gaat volgen, moet een studie zijn voor je eigen onderneming. Studeer je voor je hobby of persoonlijke ontwikkeling? Dan mag je de kosten niet zakelijk aftrekken. Lees er meer over in dit blog: STAP voor ZZP’ers

Studiekosten aftrekbaar 2022

De invoering van het STAP-budget betekent dus het volgende voor de aftrek van studiekosten in 2022: • Studiekosten die je in 2021 hebt betaald, kun je nog aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting 2021

• Studiekosten die je in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar

• Studiekosten die je in 2022 of later betaalt zijn wel aftrekbaar als je vòòr 1 juli 2015 een prestatiebeurs had en deze beurs definitief niet is omgezet in een gift, omdat je niet voldoet aan de diplomatermijn

• Ben je ondernemer of zzp’er? Dan kun je de studiekosten in 2022 of later wel aftrekken als zakelijke kosten, mits de opleiding, cursus of training een studie is voor je eigen onderneming (dus niet als hobby of persoonlijke ontwikkeling).

Lees ook: Omscholen: ik wil een carrièreswitch maken

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding.nl
9 Mar 2022
Opleiding.nl
Ontvang direct het laatste nieuws over STAP-budget!
groene mensen
✔︎ Niets missen
✔︎ Gratis per mail
✔︎ Profiteer van STAP

Blogartikelen

Start 2023 goed met STAP
Leven lang leren
Doorleren in 2023? Geef jouw ontwikkeling een goede start met STAP

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dit betekent dat we weer bezig zijn met het samenstellen van een lijst goede voornemens. Een aantal voornemens zijn ieder jaar opnieuw populair, zoals gezonder eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Maar ook het leren van nieuwe dingen komt vaak terug als goed voornemen! Heb jij je ook voorgenomen in 2023 nieuwe dingen te leren en jezelf verder te ontwikkelen? Wij zetten voor je op een rijtje hoe jij je goede voornemens kunt waarmaken met behulp van het STAP-budget.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
STAP-budget voor ZZP’ers
Stap budget voor ZZP'ers
STAP-budget voor ZZP’ers

Iedereen heeft recht op STAP-budget: werkzoekenden én werkenden, dus ook ondernemers en zzp’ers, mits je aan de voorwaarden van STAP voldoet. Maar wat kun je ermee doen als ondernemer? En zijn de studiekosten aftrekbaar of op te voeren als bedrijfskosten? Je leest het in dit artikel.

>> Lees meer