Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
STAP alleen nog verkrijgbaar voor OCW-erkende opleidingen
groene mensen groene mensen text

STAP alleen nog verkrijgbaar voor OCW-erkende opleidingen

Studiekosten

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest omtrent STAP. Het is al even duidelijk dat de STAP-subsidie per 2024 niet meer beschikbaar gesteld wordt door de overheid. Het betekent dat ons nog twee tijdvakken resten in september en november. Daarbovenop kwam onlangs het bericht dat STAP gerichter ingezet gaat worden voor scholing die daadwerkelijk opleidt voor de arbeidsmarkt. Het gevolg is dat uitsluitend OCW-erkende opleidingen nog in aanmerking komen voor STAP.


We vinden het nog steeds erg jammer dat STAP na dit jaar ophoudt te bestaan. Toch hopen we dat we met z’n allen waardig afscheid kunnen nemen als straks het laatste STAP-tijdvak sluit in november. En uiteraard moedigen we de wens om subsidies voor leren en ontwikkelen beschikbaar te blijven stellen ontzettend aan.

OCW-erkende opleidingen

Maar zover is het dus nog niet, want er zijn nog twee STAP-tijdvakken te gaan. 18 september opent het een na laatste tijdvak, waarna je op 15 november voor het laatst STAP-budget kunt aanvragen. Het ‘potje’ dat beschikbaar wordt gesteld voor de resterende STAP-momenten is met 10 miljoen per tijdvak aanzienlijk lager dan de 34 miljoen die aanvankelijk was gereserveerd. Dat betekent dat het resterende budget gerichter ingezet kan worden. En dus is er besloten om per september alleen nog maar OCW-erkende opleidingen voor STAP in aanmerking te laten komen. Wat zijn eigenlijk OCW-erkende opleidingen? 

- HBO-Bachelors

- HBO-Masters

- Volledige MBO-opleidingen

- Kort HBO en MBO (HBO-programma’s en MBO-basisopleidingen) 

Voor deze opleidingen kun je in 2023 dus nog maximaal € 1.000,- STAP-budget aanvragen. Op onze website kun je nu gemakkelijk OCW-erkende opleidingen terugvinden, aangezien we ons aanbod daarop al hebben aangepast.

Leren en ontwikkelen behoudt prioriteit

Dat het STAP-budget komt te vervallen, betekent niet dat de stimulering van leren en ontwikkelen een halt wordt toegeroepen. De ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Primair en Voortgezet Onderwijs maken zich op de achtergrond hard voor het subsidiëren van opleidingen en het ontwikkelen van een leercultuur op de werkvloer. Dit is ook nodig voor de duurzame inzetbaarheid van werkenden en het verdienvermogen van werkgevers. 

Terug naar het STAP-budget, dat er de komende periodes nog is. We hopen van harte dat het je nog lukt om hier gebruik van te maken. Lees ons eerdere blog met daarin vier tips om je kans op het STAP-budget te vergroten. Wil je er daarnaast zeker van zijn dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen rondom de laatste STAP-momenten? Schrijf je dan in voor onze gratis STAP-alerts en volg ons op LinkedIn en Facebook. 

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

27 Jul 2023
Ontvang direct het laatste nieuws over STAP-budget!
groene mensen
✔︎ Niets missen
✔︎ Gratis per mail
✔︎ Profiteer van STAP

Blogartikelen

Leven lang leren
5 tips voor het volgen van een studie naast je baan

Het volgen van een opleiding naast je werk kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch kan het wel grote voordelen hebben voor zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan nieuwe groeimogelijkheden binnen je loopbaan, maar ook aan een toename van zelfvertrouwen op de werkvloer.

 

Voordat je als werkende aan een opleiding begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we aantal tips voor je op een rij om te zorgen dat jij met succes een opleiding naast je werk kunt volgen.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer