STAP in de media
Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

70.000 wachtenden in de rij
Op 4 maart trapt NOS af met de titel: ‘Eerste ronde omscholingsbudget STAP na drie dagen op’. UWV maakt bekend dat zo’n 35.000 mensen inmiddels een scholingsbudget van 1000 euro aangevraagd hebben, waardoor het budget voor de eerste ronde al na drie dagen op is.
Nadat het digitale loket op dinsdagochtend opnieuw opent, sluit deze weer op donderdagmiddag. Niet iedereen die een aanvraag wil doen, heeft STAP kunnen aanvragen: op het piekmoment staan er 70.000 mensen in de wachtrij, aldus Tof Thissen, directeur van het UWV. Tegen NU.nl zegt hij: ‘We hadden al wel bedacht dat het in de eerste ronde druk zou worden en dat blijkt nu ook wel. Het geeft ook wel aan dat er een behoefte is aan dit budget.’
Aan NOS Radio 1 Journaal vertelt Thissen dat ze bij het UWV van tevoren geen inschatting konden maken in hoe snel het budget op zou zijn. ‘Dit is een nieuwe regeling. Zouden zich 500 mensen melden, 10.000, 100.000? We wisten het niet. Het blijkt in ieder geval een groot succes te zijn.’



Verbeteringen voor het volgende tijdvak
Door een aantal technische storingen stroomt de digitale wachtrij tijdens de eerste aanvraagtermijn niet goed door. Daardoor regent het klachten; mensen komen niet door de wachtrij heen of ze worden bij tijdens de aanvraag opeens onderbroken. ‘Overheidswebsite plat vanwege run op aanvraag duizend euro: 'Dan maar geen opleiding volgen', kopte Hart van Nederland.
Het UWV zegt dit te verhelpen wanneer de volgende ronde opent, op 1 mei. ‘Daarnaast wordt er geld apart gehouden voor mensen die minder makkelijk digitaal de weg weten te vinden naar het STAP-budget. Die kunnen vanaf de volgende ronde terecht bij vestigingen van het UWV om het STAP-budget aan te vragen.’
Lees ook: Bijscholen met STAP
STAP op AD.nl
Het AD laat in dit artikel weten wat de voorwaarden zijn om het STAP-budget aan te vragen; Elke Nederlander vanaf 18 jaar (tot de AOW-gerechtigde leeftijd) kan elk jaar maximaal 1000 euro aanvragen voor een opleiding. Of je nu werk hebt of niet, ondernemer bent of leeft van een Wajong-uitkering.
Daarnaast noemt het AD een belangrijke voorwaarde die nog niet eerder in onze FAQ stond: om in aanmerking te komen voor STAP moet je wel in Nederland wonen, maar hoef je niet de Nederlandse nationaliteit te hebben. Deze Engelstalige video van opleider Growth Tribe legt dat goed uit. En let op: je kunt het budget besteden aan één opleiding per jaar. Het is dus niet zo dat je eerst een opleiding kan volgen van 500 euro en met de 500 die je dan nog ‘over’ zou hebben, inschrijft voor de volgende cursus.
Het STAP-budget is niet voor iedere willekeurige opleiding, cursus of training beschikbaar. De scholing moet geregistreerd staan in het door de Overheid erkende "scholingsregister". Is het daar bekend, dan ontvang je na inschrijving bij de de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs, om daarmee het STAP-budget te kunnen aanvragen in het volgende aanvraagtijdvak. Met dit bewijs geef je aan dat je daadwerkelijk de opleiding gaat volgen.
STAP voor werkgevers?
Heb je net achter het net gevist? Niet getreurd: op 1 mei opent een nieuw tijdvak waarin je STAP kunt aanvragen. Mark Bloem, Directeur bij SD Worx Nederland, deelt een aantal tips voor werkgevers en managers op managersonline.nl. Is je werknemer geïnteresseerd in het volgen van een cursus of training met het STAP-budget, dan is het belangrijk om per werknemer te kijken naar de individuele leerwensen- en doelen. Willen zij zich bijvoorbeeld verder ontwikkelen binnen hun huidige vakgebied? Of willen ze juist een nieuwe vaardigheid opdoen? ‘Door in gesprek te gaan, kun je als werkgever de juiste leertrajecten realiseren. Daarmee behoud je het huidige talent en kun je nieuw talent eenvoudiger aantrekken’, vertelt Bloem.
Verder lezen
Lees ook: STAP voor zzp’ers

