Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
STAP-budget per 2024 afgeschaft; en nu?
groene mensen groene mensen text

STAP-budget per 2024 afgeschaft; en nu?

Stap budget in de media

Het is je vast niet ontgaan: recentelijk verscheen in het nieuws dat de STAP-regeling per 2024 wordt afgeschaft. Volgens de huidige berichtgeving maakt het afschaffen van het STAP-budget deel uit van een pakket bezuinigingsmaatregelen die is opgenomen in de Voorjaarsnota. Met deze afschaffing komt er na een kleine twee jaar een einde aan de regeling die begin 2022 geïntroduceerd werd ter vervanging van het aftrekken van studiekosten van de belasting. Het doel van het STAP-budget was om de positie van werknemers op de arbeidsmarkt te versterken.

Het nieuws rondom de afschaffing van het STAP-budget heeft bij veel mensen ook tot enige verwarring geleid over de aankomende tijdvakken. We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt en leggen je daarom graag uit wat de gevolgen van dit nieuws zijn.

Gevolgen afschaffing STAP-budget

Het STAP-budget wordt afgeschaft per 1 januari 2024. Dit betekent dat, voor zover nu bekend is*, de geplande tijdvakken in 2023 wél doorgaan. Er zijn nog drie data waarop je een STAP-subsidie kunt aanvragen:
 
- maandag 3 juli 2023*

- maandag 4 september 2023*

- woensdag 1 november 2023*

* De keuze om tijdvakken wel of niet door te laten gaan ligt bij de overheid. Indien de geplande tijdvakken toch niet doorgaan, zullen wij deze berichtgeving aanpassen.


Na de bekendmaking over de afschaffing werd door onder andere het UWV de nodige bezorgdheid geuit. Door het wegvallen van de regeling en het gebrek aan alternatief kan het voor sommige mensen weer moeilijker worden om zich te blijven ontwikkelen. Het kabinet wordt daarom opgeroepen om na te denken over een nieuwe oplossing, bijvoorbeeld door het budget exclusief te behouden voor cruciale beroepen.
Tot nu toe is niet bekend of er een alternatieve regeling zal komen.

STAP-budget bemachtigen in 2023

We kunnen ons goed voorstellen dat je in 2023 nog gebruik wil maken van de regeling. We hebben 4 tips voor je om je kans op het bemachtigen van STAP-budget te vergroten:

- Check de voorwaarden. Wil je je inschrijven voor een opleiding? Zorg dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden waar jij én de gekozen opleiding aan moeten voldoen. Meer informatie over de voorwaarden vind je op deze pagina: https://stap.opleiding.nl/stapbudget. Wil je er zeker van zijn dat je een STAP-waardige opleiding kiest? Op stap.opleiding.nl vind je een groot aanbod van STAP-waardige opleidingen van erkende opleiders.

- Regel je inschrijving op tijd. Om een aanvraag voor een STAP-subsidie te kunnen doen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Deze ontvang je van de opleider nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding. Het kan even duren voordat je dit bewijs ontvangt, dus zorg dat je ruim op tijd bent met het regelen van je inschrijving.

- Bereid je aanvraag goed voor. Wanneer je je aanvraag indient moet je inloggen met je DigiD en wordt er allerlei informatie van je gevraagd. Zorg dat je van tevoren goed weet wat je kan verwachten bij het indienen van de aanvraag, zodat je alle benodigde informatie bij de hand hebt.

- Sluit op tijd aan in de wachtrij. Afgelopen tijdvakken was de subsidie binnen een paar uur leeg. Het aantal mensen dat een aanvraag wil doen is groter dan de beschikbaarheid, dus het is belangrijk dat je op tijd aansluit in de wachtrij voor het STAP-portaal van UWV. Dit portaal opent op de eerste dag van het tijdvak om 10:00 uur ‘s ochtends. Zorg dat je ruim vóór die tijd aansluit in de wachtrij.

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende aanvraag mogelijkheden en zeker zijn dat je op tijd bent met het regelen van je inschrijving? Schrijf je dan in voor onze gratis STAP-alerts en volg ons op LinkedIn.

 

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

1 Jan 1970
Ontvang direct het laatste nieuws over STAP-budget!
groene mensen
✔︎ Niets missen
✔︎ Gratis per mail
✔︎ Profiteer van STAP

Blogartikelen

Leven lang leren
5 tips voor het volgen van een studie naast je baan

Het volgen van een opleiding naast je werk kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch kan het wel grote voordelen hebben voor zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan nieuwe groeimogelijkheden binnen je loopbaan, maar ook aan een toename van zelfvertrouwen op de werkvloer.

 

Voordat je als werkende aan een opleiding begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we aantal tips voor je op een rij om te zorgen dat jij met succes een opleiding naast je werk kunt volgen.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer