Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
5 tips voor het volgen van een studie naast je baan
groene mensen groene mensen text

5 tips voor het volgen van een studie naast je baan

Leven lang leren

Het volgen van een opleiding naast je werk kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch kan het wel grote voordelen hebben voor zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan nieuwe groeimogelijkheden binnen je loopbaan, maar ook aan een toename van zelfvertrouwen op de werkvloer.

 

Voordat je als werkende aan een opleiding begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we aantal tips voor je op een rij om te zorgen dat jij met succes een opleiding naast je werk kunt volgen.

1. Stel van tevoren duidelijke doelen op

Het volgen van een studie naast je baan vraagt een behoorlijke toewijding. Het is daarom erg belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over welke opleiding je gaat volgen, en waarom je deze opleiding wilt volgen. Er zijn verschillende redenen om een opleiding te gaan volgen naast je werk. Zo kun je een opleiding kiezen waarmee je je vakinhoudelijke vaardigheden versterkt of uitbreidt. Hiermee creëer je nieuwe kansen voor jezelf op het gebied van doorgroeimogelijkheden. Zorg dat je je van tevoren goed inleest in de leerdoelen van een opleiding en ga na of  dit past bij je eigen doelen. Het kan hierbij ook helpen om in gesprek te gaan met je leidinggevende of iemand uit het werkveld.

 

Kies je voor een opleiding om een carrièreswitch te maken? Denk dan goed na over de functie waarvoor je je wilt laten omscholen. Ga na of je bepaalde diploma’s of certificaten nodig hebt en onderzoek vervolgens welke opleiding je hiervoor kunt volgen. Zorg dat je vóór het kiezen van een opleiding goed op een rij hebt met welk doel je gaat studeren. Wanneer je studiedoelen duidelijk geformuleerd zijn, kun je gericht aan de slag én blijf je gemotiveerd.

 

2. Maak een goede planning

Zeker wanneer je een voltijd baan hebt, is het essentieel om van tevoren een goede planning te maken voor het volgen van je opleiding. Wees je ervan bewust dat een studie een behoorlijke tijdsinvestering vergt en je dus wellicht ook een aantal opofferingen zal moeten maken in je wekelijkse bezigheden. Zo kan het voorkomen dat je tijdens het volgen van je studie minder tijd overhoudt voor het uitoefenen van hobby’s of sociale afspraken met vrienden en familie. Daarnaast is het ook belangrijk om realistisch te zijn over de tijd die je aan je studie kunt besteden. Heb je naast je baan ook nog een huishouden om te onderhouden? Dan kan het volgen van een studie een behoorlijke druk op je schouders leggen. 

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om je studie flexibel in te delen. Heb je in alle drukte weinig tijd om te reizen om colleges fysiek bij te wonen? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je studie (grotendeels) online te volgen. Door vooraf goed in kaart te brengen hoeveel tijd je verwacht vrij te kunnen maken voor een opleiding én hoeveel tijd je verwacht dat je aan je studie moet besteden, kun je een realistische planning maken.

3. Bespreek je studieplan met je directe omgeving

Het volgen van een studie naast je werk heeft niet alleen impact op je eigen leven, ook voor je directe omgeving kan dit uitdagingen met zich mee brengen. Zeker wanneer je het studeren moet combineren met een druk gezinsleven. Zorg er daarom voor dat je je naasten meeneemt in je overweging om een studie te volgen en ga hierover met hen in gesprek. Niet alleen zodat zij je mentaal kunnen steunen, maar ook zodat ze je kunnen helpen door je te ontzien op andere vlakken. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat je partner tijdelijk een grotere rol op zich neemt binnen het huishouden.

 

Wanneer je je omgeving meeneemt in het proces kunnen zij je ook ondersteunen en motiveren wanneer je in een dip zit. Het wordt een stuk makkelijker om je studie vol te houden wanneer je zo nu en dan je hart kunt luchten bij familieleden, vrienden of zelfs collega’s. Vergeet niet: het volgen van een studie vergt veel inzet, maar genoeg tijd spenderen met familie en vrienden zal ervoor zorgen dat je weer met frisse energie aan de slag kan.

 

4. Onderzoek de financiële mogelijkheden

Veel mensen denken dat het volgen van een opleiding naast je werk erg duur is. De kosten die hierbij komen, schrikken sommigen af om aan een opleiding te beginnen. Dit is echter niet altijd nodig! Er zijn verschillende manieren om een opleiding te volgen zonder dat je hier veel geld aan kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik maken van een opleidingsbudget dat beschikbaar is gesteld vanuit je werkgever. Hiermee kun je opleidingen en trainingen volgen die relevant zijn voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Hierbij is het soms zelfs mogelijk om (een deel van) de opleiding onder werktijd te volgen.

 

Een andere mogelijkheid om tegen gereduceerde kosten een opleiding te volgen is door een STAP-subsidie aan te vragen. Met het STAP-budget kun je één keer per jaar tot maximaal € 1.000,- subsidie ontvangen van de Rijksoverheid voor het volgen van scholing en ontwikkeling. Hiermee wordt het volgen van veel opleidingen en trainingen een stuk goedkoper of zelfs kosteloos.

 

Benieuwd welke opleidingen en trainingen je kunt volgen met behulp van het STAP-budget? Bekijk dan ons ruime STAP-waardige aanbod van erkende opleiders.

5. Wees realistisch in je verwachtingen

Zoals we al benoemden, is het volgen van een studie naast je werk behoorlijk uitdagend. Het is voor veel mensen alweer een tijdje geleden dat ze naar school gingen, en terugkeren in de schoolbanken is dus vaak even wennen. Ook wanneer je vol goede moed aan je studie begint, zullen er momenten zijn dat je je minder gemotiveerd voelt. Wees niet te hard voor jezelf en accepteer dat deze momenten er bij horen. Maak gebruik van de steun van je naasten en bekijk indien nodig of een verandering in je studieplanning noodzakelijk is.

 

Vergeet niet om regelmatig stil te staan bij je studiedoelen en herinner jezelf aan je redenen om aan de studie te beginnen. En onthoud: je bent waarschijnlijk niet de enige die drempels tegenkomt. Kom je ergens niet uit of loop je vast in je studie? Ga dan vooral in gesprek met je studiebegeleider voor een persoonlijk advies.

 

Volg jij binnenkort een opleiding?

Ben jij van plan om op korte termijn aan een opleiding te beginnen en wil je hiervoor gebruik maken van een STAP-subsidie? Lees je dan alvast in over de stappen die je kunt doorlopen en de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zeker weten dat je op tijd bent met je subsidie aanvraag? Schrijf je dan in voor onze STAP-alerts en ontvang gratis wekelijkse mails met nieuws rondom STAP, belangrijke informatie en reminders voor het aankomende aanvraagmoment. 

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding.nl
9 Feb 2023
Opleiding.nl
Een erkende opleiding boeken met hoge korting?
groene mensen
Ontdek onze nieuwe website:
Deal.opleiding.nl

Blogartikelen

Studiekosten
STAP alleen nog verkrijgbaar voor OCW-erkende opleidingen

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest omtrent STAP. Het is al even duidelijk dat de STAP-subsidie per 2024 niet meer beschikbaar gesteld wordt door de overheid. Het betekent dat ons nog twee tijdvakken resten in september en november. Daarbovenop kwam onlangs het bericht dat STAP gerichter ingezet gaat worden voor scholing die daadwerkelijk opleidt voor de arbeidsmarkt. Het gevolg is dat uitsluitend OCW-erkende opleidingen nog in aanmerking komen voor STAP.


We vinden het nog steeds erg jammer dat STAP na dit jaar ophoudt te bestaan. Toch hopen we dat we met z’n allen waardig afscheid kunnen nemen als straks het laatste STAP-tijdvak sluit in november. En uiteraard moedigen we de wens om subsidies voor leren en ontwikkelen beschikbaar te blijven stellen ontzettend aan.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer