Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
Leven lang leren met STAP
Vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt
groene mensen groene mensen text

Leven lang leren met STAP

​​Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. En voor bedrijven om wendbaar en concurrerend te blijven. Daarom roept de overheid vanaf 1 maart 2022 een nieuwe subsidieregeling in het leven: het STAP-budget.

Leven lang leren: ons werk verandert, onze skills veranderen mee.

Leven lang ontwikkelen

De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. Apps, robots en nanotechnologie zorgen ervoor dat onze kennis en vaardigheden steeds bijgewerkt moeten worden. Er verdwijnen beroepen en komen er nieuwe voor in de plaats. Het is dus belangrijk dat we een leven lang blijven ontwikkelen.

Ook de corona-epidemie heeft een flinke impact op het werk dat we doen. Niet alleen verandert de vraag in de verschillende sectoren, ook de manier waarop we werken is veranderd. Hybride werken noemen we dat: een beetje thuis, een beetje op je werkplek. Door bij te scholen (of om te scholen), kun je makkelijker van werk of sector veranderen.

Leven lang leren: ons werk verandert, onze skills veranderen mee.
Leven lang leren; verrijk je kennis
Leven lang leren; verrijk je kennis

Waarom een leven lang leren?

Regelmatig bijscholen is niet alleen belangrijk omdat de arbeidsmarkt en de vraag in verschillende sectoren verandert, maar ook omdat het zomaar kan gebeuren dat jouw beroep overbodig raakt. Werk jij in een krimpberoep, zoals verkoop en administratie? Dan loop je hoog risico om werkloos te worden. In dat geval is het extra van belang dat je een leven lang blijft ontwikkelen en gaat omscholen.

Top 5 redenen om te blijven leren


Maar er zijn meer redenen waarom het belangrijk is om een leven lang te blijven leren. We sommen de vijf belangrijkste voor je op.
1. De manier van werken verandert, er wordt steeds meer van je gevraagd. Zoals foutloos Nederlands en Engels spreken, sociaal vaardig zijn of goed om kunnen gaan met computers en softwareprogramma’s.
2. Heb je een zwaar beroep? Dan kan een leven lang ontwikkelen je helpen van baan te wisselen en je zo op een fitte, gezonde manier de AOW-leeftijd te helpen bereiken.
3. De concurrentie neemt toe, omdat bedrijven en organisaties zich steeds meer wereldwijd vestigen. Dat vraagt om flexibele en wendbare bedrijven én werkenden; het soort werk en hoeveelheid werk kan namelijk snel veranderen.
4. Er is een tekort aan personeel in sommige sectoren. Denk aan de zorg, het onderwijs, de IT en de techniek. Een leven lang leren biedt je de mogelijkheid om om te scholen naar dit soort sectoren.
5. Je blijft je brein positief motiveren door zo af en toe iets nieuws te doen. Het is ook gewoon heel erg leuk om iets nieuws te leren!

Persoonlijk ontwikkelbudget


Met de aanpak Leven Lang Ontwikkelen (LLO), wil de Rijksoverheid in heel Nederland een leven lang leren-cultuur tot stand brengen. De afgelopen jaren zijn er verschillende maatregelen voorgesteld om een beleid te ontwikkelen rondom vier pijlers:

  1. Het versterken van de vraag van individuen (zoals jij) om te blijven ontwikkelen
  2. Werkgevers en sociale partners stimuleren bij leren en ontwikkelen
  3. Het aanbod voor leren en ontwikkelen flexibiliseren
  4. Het stimuleren van een leercultuur

Als onderdeel van het LLO en om scholing te stimuleren, wordt op 1 maart 2022 een persoonlijk ontwikkelbudget gelanceerd: STAP: Stimulering ArbeidsPositie. Werkenden en werkzoekenden kunnen hiermee maximaal €1000 per jaar subsidie aanvragen voor een opleiding, cursus of training. Een leven lang ontwikkelen was nog nooit zo makkelijk.

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding

14 Jan 2022

Opleiding.nl

Blogartikelen

STAP in de media

STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt… >> Lees meer

Studiekosten niet meer aftrekbaar

Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog. >> Lees meer