Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail

Dit is je keuze:

MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

MBO Niveau 3
E-learning
24maanden
NTI
(-)
€ 2863,80
Originele prijs voor aftrek STAP: € 3863,80
Originele prijs voor aftrek STAP: € 3863,80
Algemeen
Programma
Diploma
Kostenoverzicht
MBO Niveau 3
E-learning
24maanden
NTI
sra-like
Deze keuze bewaren? Klik op het hartje!
icon
return

Terug

close

Algemeen

Introductie

MBO Opleiding Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) niveau 3 studeren? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Verdien een erkend MBO diploma.

Omschrijving

Wil jij aan de slag als verzorgende en trekt de richting geestelijke gezondheidszorg je? Dan is de MBO opleiding Verzorgende IG op niveau 3 van NTI iets voor jou! Je wordt opgeleid tot verzorgende IG met brede kennis van het werkveld, waaronder de geestelijke gezondheidszorg. Je hoeft dus geen uitstroomprofiel te kiezen en krijgt na afloop het officiële mbo-diploma Verzorgende IG (niveau 3). Als verzorgende IG in de gezondheidszorg bied je persoonlijke zorg aan mensen met psychosociale of psychiatrische stoornissen of een verslaving. Dit doe je meestal bij de zorgvrager thuis. De opleiding Verzorgende IG stoomt jou klaar voor de praktijk! Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding.

Baanperspectief

Waar kun je aan de slag na de opleiding Verzorgende IG?

Na afronding van de opleiding ga je als verzorgende IG aan de slag met zorgvragers van verschillende leeftijden. De zorgvragers hebben psychosociale of psychiatrische stoornissen. Het kan ook voorkomen dat je mensen verzorgt met verslavingen. Je kunt onder meer aan de slag bij:

 • GGZ-instellingen
 • regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW)
 • instellingen voor verslavingszorg
 • instellingen voor forensische psychiatrie

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de mbo-opleiding Verzorgende IG op niveau 3 dien je in het bezit te zijn van een van onderstaande diploma’s:

 • MBO niveau 2
 • VMBO (K, G, T)
 • LBO of VBO
 • MAVO, MAVO+, HAVO of VWO
 • Diploma MBO Basisopleiding Verzorgende IG 

LINK: Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!

Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet voor de opleiding MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ), kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets en ben je minimaal 18 jaar? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze! Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo-, basisopleiding of keuzedeel van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

LINK: Kom ik in aanmerking voor vrijstellingen?

Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen.

LINK: Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Programma

Stage

Stage tijdens de opleiding Verzorgende IG

Een stage maakt deel uit van de opleiding. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Wat denk je van een stage bij een GGZ-instelling of in de verslavingszorg?

Stageduur van de opleiding Verzorgende IG

Het aantal stage-uren voor deze opleiding bedraagt 640 uur.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut

Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

LINK: Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen.Begeleiding door een stageadviseur

Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Diploma uitreiking

Examens van de opleiding Verzorgende IG

De opleiding bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Lees hier meer over hoe flexibel examineren werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

Beschrijving

Bied persoonlijke zorg als Verzorgende IG

Wil jij aan de slag als verzorgende en trekt de richting geestelijke gezondheidszorg je? Dan is de MBO opleiding Verzorgende IG op niveau 3 van NTI iets voor jou! Je wordt opgeleid tot verzorgende IG met brede kennis van het werkveld, waaronder de geestelijke gezondheidszorg. Je hoeft dus geen uitstroomprofiel te kiezen en krijgt na afloop het officiële mbo-diploma Verzorgende IG (niveau 3). Als verzorgende IG in de gezondheidszorg bied je persoonlijke zorg aan mensen met psychosociale of psychiatrische stoornissen of een verslaving. Dit doe je meestal bij de zorgvrager thuis. De opleiding Verzorgende IG stoomt jou klaar voor de praktijk! Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding.

Wat houdt het beroep verzorgende IG in de geestelijke gezondheidszorg in?

Als verzorgende IG werk je met zorgvragers van verschillende leeftijden. De zorgvragers hebben psychosociale of psychiatrische stoornissen. Het kan ook voorkomen dat je mensen verzorgt met verslavingen. Enkele werkzaamheden zijn:

 • verlenen van lichamelijke zorg;
 • opstellen en uitvoeren van een zorgplan;
 • het in beperkte mate verrichten van huishoudelijk werk.
FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken en een actueel overzicht zien van je cijfers, examens en eventuele praktijkdagen. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: officiële studieboeken bij het lesgeld inbegrepen

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Deze kwalitatieve en actuele studieboeken worden o.a. ook bij ROC’s gebruikt.
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al snel honderden euro’s.
 • De studieboeken zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen!
Kies je eigen studievariant

Bij NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding leer je de vaardigheden die een goede verzorger onder de knie moet hebben. Van voorlichting en advies geven tot het omgaan met complexe situaties. Je verdiept je in persoonlijke zorg en leert verpleegtechnische handelingen toepassen. De opleiding is met zorg samengesteld samen met specialisten uit het vakgebied en is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs. 

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 6923 Studieprogramma
 • Startmodule

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert goed plannen en je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Zorg op maat

  In deze module leer je meer over onder andere zorgzwaartepakketten, sociale psychiatrie en vervroegde partusondersteuning. Ook duik je in de mogelijkheden, risico's en ethische dilemma's van technologische hulpmiddelen, sociale media en internet. Verder leer je verbanden te leggen tussen functioneren, activiteiten en participatie.

 • Het menselijk lichaam en verzorging

  In deze module doe je kennis op over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie, dat relevant is voor het werkveld en de doelgroepen van het werkveld. Daarnaast komen de onderwerpen EHBO en reanimatie bij een pasgeborene en borst- en kunstvoeding aan bod.

 • Ziektebeelden en gezondheid

  Hier leer je over de gezondheidsrisico's die horen bij de doelgroep. Ook doe je kennis op over voedings- en dieetleer en voedingsproblematiek die relevant is voor de beroepsuitoefening en krijg je inzicht in verschillende visies op gezondheid. Daarnaast komen de ziektebeelden in de VT en kraamzorg aan bod en wordt er kennis opgedaan over psychische en psychiatrische ziektebeelden.

 • Communicatie en gedrag

  Om duidelijk met een cliënt te kunnen communiceren en het gedrag te begrijpen, is deze module belangrijk. Je leert over begrippen en theorieën van gedragswetenschappen en over de levensvragen die horen bij verschillende levensfasen. Verder ken je gedragsproblemen en weet je op welke wijze gezond gedrag kan worden gestimuleerd. Ook leer je over onder andere grensoverschrijdend gedrag, hechtingsproblemen en verschillende vormen van dementie.

 • Beroepsprofessional en multidisciplinair

  In deze module leer je de taken en rollen van andere disciplines in de branche kennen en weet je wanneer en op wie een beroep gedaan kan worden. Ook maak je kennis met ketenzorg, verslavings- en forensische zorg en protocollen, richtlijnen, beroepscode en standaarden.

 • Nederlands 2F

  Om goed mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat je de Nederlandse taal beheerst. Je leert teksten te interpreteren, begrijpen en samen te vatten.

 • Rekenen niveau 3

  Tijdens deze module ga je aan de slag met rekenen op niveau 3F. De volgende onderwerpen komen aan bod: getallen, verhoudingen, verbanden, meten en meetkunde.

 • Loopbaan en burgerschap

  In deze module ontdek je jouw eigen kwaliteiten, talenten, mogelijkheden en drijfveren. Je bereidt je voor op de arbeidsmarkt. Verder maak je kennis met het burgerschap. Je kijkt naar de onderdelen: politiek, economie, cultuur en maatschappijleer.

Gratis 10 praktijkdagen

De opleiding bevat 10 praktijkdagen. Tijdens deze dagen komen onder andere aan bod: communicatieve vaardigheden, reanimatie en EHBO, wondzorg en stomazorg. Op deze dagen ga je onder begeleiding van een topdocent samen met je medestudenten aan de slag met praktijkgerichte vaardigheden. Hier komen theorie en praktijk samen.  

Persoonlijke begeleiding

Heb je vragen over bijvoorbeeld het boeken van examens of de planning van je studie? Jouw mentor staat altijd voor je klaar. Stel je vragen telefonisch of per e-mail.

Lees meer

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen hoor je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen.

LINK: Uit deze keuzedelen kun je kiezen

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits beroepsonderwijs A1-A2
 • Spaans in het beroepsonderwijs A1-A2
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Zorg en technologie
 • Expressief talent
 • Ondernemerschap MBO
 • Rekenen 3F
 • Nederlands 3F
 • Bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Engels in het beroepsonderwijs A1-A2
 • Ondernemend gedrag niveau 3-4
 • Digitale vaardigheden basis
Word breed opgeleid

Tijdens de opleiding Verzorgende IG word je breed opgeleid. Je kiest geen uitstroomprofiel omdat jij je verdiept in meerdere richtingen binnen de gezondheidszorg. Tijdens de opleiding specialiseer jij je in thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen, gehandicaptenzorg, kraamzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ligt jouw interesse bij een specifieke richting? Dan kun je jouw stageplek hierop aanpassen en zo waardevolle praktijkervaring opdoen in de richting van jouw keuze!

Diploma

Diploma

Kostenoverzicht

Prijs incl. BTW, voor aftrek STAP-budget € 3863,80
Prijs incl. BTW, na aftrek STAP-budget € 2863,80
back Terug
close

Kies je startdatum:

Kostenoverzicht

Prijs incl. BTW, voor aftrek STAP-budget € 3863,80
Prijs incl. BTW, na aftrek STAP-budget € 2863,80
return

Terug

Download PDF

close
close
pdf

Ja, stuur mij een PDF

Stuur mij een PDF

Ontvang eenmalig een pdf per e-mail met de actuele opleidingsinformatie van
MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

De e-mail is geregistreerd
close Terug Filter startdata close

Filter startdata op:

Leslocatie

Maand:

return

Terug

close
close
close

Sla je favoriet op

Ontvang eenmalig een e-mail met de link naar de opleidingsinformatie van
MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)per e-mail.

Vul hier je voor- en achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

De e-mail is geregistreerd

STAP-budget

Waarom je er snel bij moet zijn

Er zijn 5 tijdvakken dit jaar waarop telkens een deel van het STAP-budget vrijkomt. Er is per tijdvak ruimte voor zo’n 40.000 aanvragen. Op= op!

Dit is je keuze:

MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Dit is je keuze:

MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

MBO Niveau 3
E-learning
24maanden
NTI
(-)
€ 2863,80
Originele prijs voor aftrek STAP: € 3863,80
Originele prijs voor aftrek STAP: € 3863,80
Algemeen
Programma
Diploma
Kostenoverzicht
MBO Niveau 3
E-learning
24maanden
NTI
sra-like
Deze keuze bewaren? Klik op het hartje!
Filter startdata
close

Filter startdata op:

Leslocatie

Maand:

Algemeen

return

Introductie

MBO Opleiding Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) niveau 3 studeren? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Verdien een erkend MBO diploma.

Omschrijving

Wil jij aan de slag als verzorgende en trekt de richting geestelijke gezondheidszorg je? Dan is de MBO opleiding Verzorgende IG op niveau 3 van NTI iets voor jou! Je wordt opgeleid tot verzorgende IG met brede kennis van het werkveld, waaronder de geestelijke gezondheidszorg. Je hoeft dus geen uitstroomprofiel te kiezen en krijgt na afloop het officiële mbo-diploma Verzorgende IG (niveau 3). Als verzorgende IG in de gezondheidszorg bied je persoonlijke zorg aan mensen met psychosociale of psychiatrische stoornissen of een verslaving. Dit doe je meestal bij de zorgvrager thuis. De opleiding Verzorgende IG stoomt jou klaar voor de praktijk! Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding.

Baanperspectief

Waar kun je aan de slag na de opleiding Verzorgende IG?

Na afronding van de opleiding ga je als verzorgende IG aan de slag met zorgvragers van verschillende leeftijden. De zorgvragers hebben psychosociale of psychiatrische stoornissen. Het kan ook voorkomen dat je mensen verzorgt met verslavingen. Je kunt onder meer aan de slag bij:

 • GGZ-instellingen
 • regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW)
 • instellingen voor verslavingszorg
 • instellingen voor forensische psychiatrie

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de mbo-opleiding Verzorgende IG op niveau 3 dien je in het bezit te zijn van een van onderstaande diploma’s:

 • MBO niveau 2
 • VMBO (K, G, T)
 • LBO of VBO
 • MAVO, MAVO+, HAVO of VWO
 • Diploma MBO Basisopleiding Verzorgende IG 

LINK: Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!

Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet voor de opleiding MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ), kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets en ben je minimaal 18 jaar? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze! Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo-, basisopleiding of keuzedeel van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

LINK: Kom ik in aanmerking voor vrijstellingen?

Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen.

LINK: Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Programma

return

Stage

Stage tijdens de opleiding Verzorgende IG

Een stage maakt deel uit van de opleiding. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Wat denk je van een stage bij een GGZ-instelling of in de verslavingszorg?

Stageduur van de opleiding Verzorgende IG

Het aantal stage-uren voor deze opleiding bedraagt 640 uur.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut

Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

LINK: Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen.Begeleiding door een stageadviseur

Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Diploma uitreiking

Examens van de opleiding Verzorgende IG

De opleiding bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Lees hier meer over hoe flexibel examineren werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

Beschrijving

Bied persoonlijke zorg als Verzorgende IG

Wil jij aan de slag als verzorgende en trekt de richting geestelijke gezondheidszorg je? Dan is de MBO opleiding Verzorgende IG op niveau 3 van NTI iets voor jou! Je wordt opgeleid tot verzorgende IG met brede kennis van het werkveld, waaronder de geestelijke gezondheidszorg. Je hoeft dus geen uitstroomprofiel te kiezen en krijgt na afloop het officiële mbo-diploma Verzorgende IG (niveau 3). Als verzorgende IG in de gezondheidszorg bied je persoonlijke zorg aan mensen met psychosociale of psychiatrische stoornissen of een verslaving. Dit doe je meestal bij de zorgvrager thuis. De opleiding Verzorgende IG stoomt jou klaar voor de praktijk! Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding.

Wat houdt het beroep verzorgende IG in de geestelijke gezondheidszorg in?

Als verzorgende IG werk je met zorgvragers van verschillende leeftijden. De zorgvragers hebben psychosociale of psychiatrische stoornissen. Het kan ook voorkomen dat je mensen verzorgt met verslavingen. Enkele werkzaamheden zijn:

 • verlenen van lichamelijke zorg;
 • opstellen en uitvoeren van een zorgplan;
 • het in beperkte mate verrichten van huishoudelijk werk.
FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken en een actueel overzicht zien van je cijfers, examens en eventuele praktijkdagen. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: officiële studieboeken bij het lesgeld inbegrepen

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Deze kwalitatieve en actuele studieboeken worden o.a. ook bij ROC’s gebruikt.
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al snel honderden euro’s.
 • De studieboeken zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen!
Kies je eigen studievariant

Bij NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding leer je de vaardigheden die een goede verzorger onder de knie moet hebben. Van voorlichting en advies geven tot het omgaan met complexe situaties. Je verdiept je in persoonlijke zorg en leert verpleegtechnische handelingen toepassen. De opleiding is met zorg samengesteld samen met specialisten uit het vakgebied en is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs. 

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 6923 Studieprogramma
 • Startmodule

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert goed plannen en je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Zorg op maat

  In deze module leer je meer over onder andere zorgzwaartepakketten, sociale psychiatrie en vervroegde partusondersteuning. Ook duik je in de mogelijkheden, risico's en ethische dilemma's van technologische hulpmiddelen, sociale media en internet. Verder leer je verbanden te leggen tussen functioneren, activiteiten en participatie.

 • Het menselijk lichaam en verzorging

  In deze module doe je kennis op over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie, dat relevant is voor het werkveld en de doelgroepen van het werkveld. Daarnaast komen de onderwerpen EHBO en reanimatie bij een pasgeborene en borst- en kunstvoeding aan bod.

 • Ziektebeelden en gezondheid

  Hier leer je over de gezondheidsrisico's die horen bij de doelgroep. Ook doe je kennis op over voedings- en dieetleer en voedingsproblematiek die relevant is voor de beroepsuitoefening en krijg je inzicht in verschillende visies op gezondheid. Daarnaast komen de ziektebeelden in de VT en kraamzorg aan bod en wordt er kennis opgedaan over psychische en psychiatrische ziektebeelden.

 • Communicatie en gedrag

  Om duidelijk met een cliënt te kunnen communiceren en het gedrag te begrijpen, is deze module belangrijk. Je leert over begrippen en theorieën van gedragswetenschappen en over de levensvragen die horen bij verschillende levensfasen. Verder ken je gedragsproblemen en weet je op welke wijze gezond gedrag kan worden gestimuleerd. Ook leer je over onder andere grensoverschrijdend gedrag, hechtingsproblemen en verschillende vormen van dementie.

 • Beroepsprofessional en multidisciplinair

  In deze module leer je de taken en rollen van andere disciplines in de branche kennen en weet je wanneer en op wie een beroep gedaan kan worden. Ook maak je kennis met ketenzorg, verslavings- en forensische zorg en protocollen, richtlijnen, beroepscode en standaarden.

 • Nederlands 2F

  Om goed mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat je de Nederlandse taal beheerst. Je leert teksten te interpreteren, begrijpen en samen te vatten.

 • Rekenen niveau 3

  Tijdens deze module ga je aan de slag met rekenen op niveau 3F. De volgende onderwerpen komen aan bod: getallen, verhoudingen, verbanden, meten en meetkunde.

 • Loopbaan en burgerschap

  In deze module ontdek je jouw eigen kwaliteiten, talenten, mogelijkheden en drijfveren. Je bereidt je voor op de arbeidsmarkt. Verder maak je kennis met het burgerschap. Je kijkt naar de onderdelen: politiek, economie, cultuur en maatschappijleer.

Gratis 10 praktijkdagen

De opleiding bevat 10 praktijkdagen. Tijdens deze dagen komen onder andere aan bod: communicatieve vaardigheden, reanimatie en EHBO, wondzorg en stomazorg. Op deze dagen ga je onder begeleiding van een topdocent samen met je medestudenten aan de slag met praktijkgerichte vaardigheden. Hier komen theorie en praktijk samen.  

Persoonlijke begeleiding

Heb je vragen over bijvoorbeeld het boeken van examens of de planning van je studie? Jouw mentor staat altijd voor je klaar. Stel je vragen telefonisch of per e-mail.

Lees meer

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen hoor je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen.

LINK: Uit deze keuzedelen kun je kiezen

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits beroepsonderwijs A1-A2
 • Spaans in het beroepsonderwijs A1-A2
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Zorg en technologie
 • Expressief talent
 • Ondernemerschap MBO
 • Rekenen 3F
 • Nederlands 3F
 • Bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Engels in het beroepsonderwijs A1-A2
 • Ondernemend gedrag niveau 3-4
 • Digitale vaardigheden basis
Word breed opgeleid

Tijdens de opleiding Verzorgende IG word je breed opgeleid. Je kiest geen uitstroomprofiel omdat jij je verdiept in meerdere richtingen binnen de gezondheidszorg. Tijdens de opleiding specialiseer jij je in thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen, gehandicaptenzorg, kraamzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ligt jouw interesse bij een specifieke richting? Dan kun je jouw stageplek hierop aanpassen en zo waardevolle praktijkervaring opdoen in de richting van jouw keuze!

Diploma

return

Diploma

Kostenoverzicht

return
Prijs incl. BTW, voor aftrek STAP-budget € 3863,80
Prijs incl. BTW, na aftrek STAP-budget € 2863,80

Heb je vragen over deze scholing met STAP-budget?

Mail met stapcoach@opleiding.nl of bekijk onze veelgestelde vragen.