Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
STAP-budget voor ZZP’ers
groene mensen groene mensen text

STAP-budget voor ZZP’ers

Stap budget voor ZZP'ers

Iedereen heeft recht op STAP-budget: werkzoekenden én werkenden, dus ook ondernemers en zzp’ers, mits je aan de voorwaarden van STAP voldoet. Maar wat kun je ermee doen als ondernemer? En zijn de studiekosten aftrekbaar of op te voeren als bedrijfskosten? Je leest het in dit artikel.

Bijscholen ZZP met STAP-budget

Mogen ZZP’ers STAP-budget aanvragen?

Ja. Het STAP-budget is er voor iedereen, dus ook zzp’ers, zelfstandig ondernemers en freelancers. Vanaf 1 maart 2022 kun jij STAP-budget aanvragen en je jaarlijks laten bijscholen (of omscholen) met een subsidie van maximaal € 1000,- per jaar. Dat maakt een opleiding, studie of cursus een stuk toegankelijker!

Het belang van jezelf bijscholen wordt door ondernemers nog wel eens onderschat. In welk vakgebied je ook werkzaam bent, er zijn altijd wel nieuwe inzichten, technieken of methoden om over bij te scholen of waar je van op de hoogte moet blijven. Je bent namelijk je eigen product, dus het is belangrijk dat je je vakmanschap op peil houdt.

Voor zzp’ers staat werken aan hun vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen gelijk aan duurzaam ondernemen. En dat betekent dus: bijblijven met ontwikkelen in je vakgebied en inspelen op veranderende klantwensen.

Lees ook: Leven lang leren met STAP

Bijscholen ZZP met STAP-budget
STAP Subsidie ZZP
STAP Subsidie ZZP

Subsidie omscholing ZZP

Vanwege de coronacrisis zijn veel zzp’ers genoodzaakt (geweest) om zich om te scholen of om andere werkzaamheden te gaan doen. Met het STAP-budget wordt het extra makkelijk om je bijscholing, studie, opleiding, cursus of training te bekostigen, doordat je ieder jaar recht hebt op € 1000,- subsidie. Kost je scholing meer dan € 1000,-, betaal je het resterende bedrag zelf bij.

In 2020 en 2021 bood de overheid overigens gratis ontwikkeladvies en gratis scholing aan met het subsidieprogramma NL Leert Door. De ontwikkeladviezen zijn in 2022 niet meer beschikbaar, maar daarvoor in de plaats is er een nieuw scholingsaanbod. Ook biedt de overheid af en toe tijdelijke subsidies aan voor scholing in specifieke branches. Bekijk hiervoor de website van RVO.

Lees ook: Omscholen: ik wil een carrièreswitch maken

Opleidingskosten aftrekbaar voor ZZP?

Tot 1 januari 2022 kon je kosten die je maakte voor een opleiding, cursus of training (voor een deel) aftrekken van de inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. Dit heette de fiscale aftrekpost scholingskosten. Je kreeg in sommige gevallen geld terug van de belastingdienst.

Het STAP-budget vervangt deze aftrekpost. In tegenstelling tot de fiscale aftrek moet het STAP-budget dus vóór de start van de opleiding aangevraagd worden. De subsidieaanvraag wordt uiteindelijk toegekend (en betaald aan de opleider) door het UWV.

Ga je een opleiding, cursus of training volgen met STAP die méér dan € 1000,- kost? Dan kun je deze meerkosten nog steeds als zakelijke bedrijfskosten aftrekken. Dan moet je natuurlijk wel door de belasting worden erkend als een ondernemer.

Voorwaarden voor ondernemers

De voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget voor zzp’ers en ondernemers, zijn hetzelfde als die voor ieder ander. Voldoe je aan die voorwaarden, dan heb jij als zzp’er recht op € 1000,- STAP-subsidie. Kost je scholing meer dan € 1000,-, kun je de resterende kosten voor je studie aftrekken. Echter zitten hier wel een aantal voorwaarden aan:

• Je gekozen opleiding, cursus of training die je als zzp’er met STAP-budget gaat volgen, moet een studie zijn voor je eigen onderneming. Studeer je voor je hobby of persoonlijke ontwikkeling? Dan mag je de kosten niet zakelijk aftrekken.

• Je mag alleen de noodzakelijke studiekosten zakelijk aftrekken. Dat zijn de kosten voor de opleiding, leermiddelen (boeken of software) die je voor je opleiding moét hebben. Heb je een fiscale partner? Dan mag je ook zijn studiekosten aftrekken. Vergeet ook de terugvordering van btw niet!

• Kosten die je niet als zakelijke studiekosten mag aftrekken, zijn: kosten van een laptop, tablet of printer, reiskosten, rente over een studieschuld en de inrichting van je studeerkamer. Heb je één of meer studerende kinderen? Die studiekosten mag je ook niet aftrekken.

Belangrijk: de Belastingdienst hanteert een drempelbedrag van €250,00- met daarbij een maximaal bedrag van €15.000,-. Je mag dus alleen het bedrag boven de drempel en tot het maximale bedrag aftrekken.

Uitzondering: Ben je jonger dan 30 jaar en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum aan het bedrag dat je kunt aftrekken. De standaardstudieperiode is een periode van niet meer dan 5 jaar waarin je vooral studeert en geen volledige baan kunt hebben..

Wat als ik nog geen bedrijf heb?

Als je in de toekomst een bedrijf op wilt zetten en trainingen wilt volgen die je daarvoor nodig hebt, dan mag je de kosten ook aftrekken. In dat geval trek je de kosten van je inkomstenbelasting af. Ook hierbij geldt de drempel en het maximum.

Opleiding volgen als ZZP’er

Iedereen heeft recht op STAP-budget, dus ook zzp’ers, zelfstandig ondernemers en freelancers. Wel moet je voldoen aan de voorwaarden van STAP. Kost je scholing meer dan € 1000,-, kun je de resterende kosten voor je studie aftrekken.

Echter zitten hier wel een aantal voorwaarden aan, waarvan de belangrijkste is dat je gekozen opleiding, cursus of training die je met STAP gaat volgen, een studie moet zijn voor je eigen bedrijf. Studeer je voor je hobby of persoonlijke ontwikkeling? Dan mag je de kosten niet aftrekken.

Lees ook: Bijscholen: alles over werken en leren

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding.nl
22 Jan 2022
Opleiding.nl
Ontvang direct het laatste nieuws over STAP-budget!
groene mensen
✔︎ Niets missen
✔︎ Gratis per mail
✔︎ Profiteer van STAP

Blogartikelen

Start 2023 goed met STAP
Leven lang leren
Doorleren in 2023? Geef jouw ontwikkeling een goede start met STAP

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dit betekent dat we weer bezig zijn met het samenstellen van een lijst goede voornemens. Een aantal voornemens zijn ieder jaar opnieuw populair, zoals gezonder eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Maar ook het leren van nieuwe dingen komt vaak terug als goed voornemen! Heb jij je ook voorgenomen in 2023 nieuwe dingen te leren en jezelf verder te ontwikkelen? Wij zetten voor je op een rijtje hoe jij je goede voornemens kunt waarmaken met behulp van het STAP-budget.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer