Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
Terugblik: het STAP-budget in 2022
Hoe verliep het eerste jaar van STAP?
groene mensen groene mensen text

Terugblik: het STAP-budget in 2022

Stap budget in de media

De winter doet zijn intrede en dus zitten we in de laatste periode van het jaar. Mooie tijd dus om de balans op te maken, ook als het gaat om het STAP-budget in 2022. Met de laatste tranche net achter ons, hebben we bijna een vol jaar achter de rug met STAP. Vanaf begin 2022 konden mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt namelijk subsidie aanvragen voor een opleiding, cursus of training.

Elke twee maanden bijna 40.000 aanvragen

Elke aanvraagperiode is het weer stormloop bij het UWV tijdens de aanvraag van het STAP-budget. De cijfers van het instituut laten zien dat er elke periode bijna 40.000 aanvragen voor de STAP-subsidie binnenkomen. De laatste tranche waren dat er zelfs 44.000. En dat terwijl er in totaal een budget van 160 miljoen euro beschikbaar is gesteld door de overheid. Hiermee kunnen minimaal 160.000 mensen een opleiding volgen. Het behoeft dus geen uitleg dat er ook genoeg mensen zijn die naast de STAP-subsidie grijpen. Voor die mensen is er goed nieuws, want je kunt de aanvraag na twee maanden opnieuw doen.   

Verhoogd STAP-budget in 2023

Waar er dit jaar dus een totale pot van 160 miljoen euro beschikbaar is gesteld aan STAP-subsidie, zal dit volgend jaar een hoger bedrag zijn. Dat heeft deels te maken met het feit dat er in 2023 aanvankelijk zes STAP-momenten waren. Door een onderzoek naar misbruik met STAP zijn het er uiteindelijk vijf, net als in 2022. De totale pot aan STAP-subsidie zal 200 miljoen euro bedragen. Een deel van dit budget besteedt de overheid aan de groep ‘praktisch geschoolden’. Dit zijn studenten die een opleiding tot en met MBO-niveau 4 volgen. Op die manier wordt het STAP-budget voor deze groep toegankelijker en kunnen meer mensen op dit niveau extra scholing volgen.

Enorme toename aan opleidingen én opleiders

Mensen die STAP-subsidie aanvragen hebben steeds meer te kiezen. Er is namelijk elke ronde een toename van het aantal opleiders te zien. Bij de start van STAP was er sprake van 250 gekozen opleiders, maar dit is inmiddels verdubbeld met meer dan 520 gekozen opleiders. Het totaal aantal opleiders staat inmiddels zelfs op bijna 1.200. Ook het aantal opleidingen in het register neemt enorm toe. In maart bestond het register uit 20.000 opleidingen, cursussen en trainingen. Ook in die zin is er een explosieve groei waar te nemen; je kunt nu kiezen uit maar liefst 110.000 opleidingen. 

De media over STAP


De aftrap van STAP deed behoorlijk wat stof opwaaien. Op 1 maart 2022 ging de website voor het eerst live. Niemand wist toen echt wat er verwacht kon worden. Maar het werd ontzettend snel duidelijk dat er veel animo voor de STAP-subsidie was. Het budget van het eerste tijdvak was in een mum van tijd op en de website van het UWV kampte direct met technische problemen. Dit bleef in de media natuurlijk niet onopgemerkt en dus werd er veel aandacht besteed aan STAP. Je kunt in onze blog STAP in de media lezen wat onder meer het AD, Hart van Nederland en NU.nl te zeggen hebben over STAP.

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding.nl
21 Dec 2022
Opleiding.nl
Ontvang direct het laatste nieuws over STAP-budget!
groene mensen
✔︎ Niets missen
✔︎ Gratis per mail
✔︎ Profiteer van STAP

Blogartikelen

Leven lang leren
5 tips voor het volgen van een studie naast je baan

Het volgen van een opleiding naast je werk kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch kan het wel grote voordelen hebben voor zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan nieuwe groeimogelijkheden binnen je loopbaan, maar ook aan een toename van zelfvertrouwen op de werkvloer.

 

Voordat je als werkende aan een opleiding begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we aantal tips voor je op een rij om te zorgen dat jij met succes een opleiding naast je werk kunt volgen.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer