Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
STAP en het scholingsregister
groene mensen groene mensen text

STAP en het scholingsregister

Bij- en omscholing

De kans bestaat dat je er al weleens van hebt gehoord, of je gaat ermee te maken krijgen als je STAP aanvraagt: het STAP-scholingsregister. Dit is de volledige lijst waarin het aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen staan geregistreerd waarvoor het STAP-budget kan worden aangevraagd.

Bepaling van toelating scholingsactiviteiten in het scholingsregister: hoe?

Het is geen uitgemaakte zaak dat je als opleider zomaar in het scholingsregister komt. Hoe worden scholingsactiviteiten dan toegelaten in het scholingsregister en hoe wordt dat bepaald? Het hangt af of de opleider die de scholing aanbiedt erkend is én of de opleider de scholingsactiviteit juist, volledig en correct in het STAP-scholingsregister registreert. Als je interesse hebt in toetreding tot het scholingsregister, klik dan hier

Als opleider in het STAP-scholingsregister

Wil je weten hoe je als opleider in het STAP-scholingsregister opgenomen kan worden? Daarvoor heb je in ieder geval één erkenning nodig. Hieronder staan alle erkenningen opgesomd:

- Je bent erkend door het ministerie van OCW

- Je beschikt als opleider over het NRTO-keurmerk

- Je biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NLQF ingeschaalde kwalificatie

- Je bent erkend door een sector- en brancheorganisatie

- Je bent erkend door een CEDEO

- Je biedt als opleider opleidingen aan met een CPION-erkenning.

Wanneer je als opleider dus één van deze erkenningen hebt, dan kun je toetreden tot het scholingsregister. Jouw organisatienaam wordt dan geregistreerd, net als het KVK-nummer en de erkenning. 

Stappenplan om in het scholingsregister te komen

Om als opleider in het scholingsregister te worden opgenomen, dien je een aantal stappen te doorlopen. Hieronder zie je een overzichtelijk stappenplan die het proces duidelijk weergeven.Vereist voor aansluiten

1. E-herkenning aanvragenAansluiten bij DUO

2. Toelating STAP-scholingsregister

3. Scholingsaanbod registreren

Aansluiten bij UWV

4. Financiële aansluitingProces bij UWV

5. STAP-aanmeldingsbewijs

6. Vooraanmeldingen

7. Bewijs van deelname


Verwijdering uit het scholingsregister

Het scholingsregister telt inmiddels bijna 1.200 opleiders en maar liefst 110.000 opleidingen. Sinds het begin van STAP in 2022 is er dus een explosieve groei te bespeuren. Die groei brengt helaas ook misbruik met zich mee. Er zijn namelijk al een aantal opleiders verwijderd uit het scholingsregister, omdat zij zich niet aan de voorwaarden van het STAP-budget hielden. Na toetsing bleek namelijk dat verschillende opleidingen van opleiders niet van dusdanige kwaliteit zijn dat ze in aanmerking komen voor STAP. Om misbruik te voorkomen, zal er in de toekomst een invoeringstoets worden uitgevoerd waarin wordt gekeken naar maatregelen.  


Meer informatie over STAP

Op onze website kun je al heel veel informatie vinden over het STAP-budget. Zo staat onze FAQ-pagina vol met vragen die met STAP te maken hebben en ook kun je diverse blogs lezen. Op die manier heeft alles omtrent het STAP-budget straks geen geheimen meer voor je! 

Lees ook:

Terugblik: het STAP-budget in 2022

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding.nl
29 Dec 2022
Opleiding.nl
Ontvang direct het laatste nieuws over STAP-budget!
groene mensen
✔︎ Niets missen
✔︎ Gratis per mail
✔︎ Profiteer van STAP

Blogartikelen

Leven lang leren
5 tips voor het volgen van een studie naast je baan

Het volgen van een opleiding naast je werk kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch kan het wel grote voordelen hebben voor zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan nieuwe groeimogelijkheden binnen je loopbaan, maar ook aan een toename van zelfvertrouwen op de werkvloer.

 

Voordat je als werkende aan een opleiding begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we aantal tips voor je op een rij om te zorgen dat jij met succes een opleiding naast je werk kunt volgen.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer