Omscholing
Het STAP-budget is ideaal om te gebruiken voor omscholing. Maar hoe maak je die carrièreswitch? En hoe zorg je voor omscholing met baangarantie? In dit artikel een praktische handleiding over hoe je omscholing aanpakt, over omscholingstraject(en), omscholen op latere leeftijd en hulp bij het maken van een carrièreswitch.

Wat is omscholing?
Het kan ook zijn dat in een andere sector de baangarantie veel hoger is, maar je de juiste opleiding nog mist voor dat vakgebied. Je kunt je dan omscholen door een nieuwe opleiding te volgen, maar ook door het volgen van een training of cursus. Hier kun je je STAP-subsidie dus prima voor inzetten!
Wat je reden voor omscholing ook is, er zijn een aantal manieren waarop je kan omscholen:



Omscholen door een ander beroep te kiezen
Je gooit volledig het roer om, op basis van je interesses of verborgen talenten. Belangrijk hierbij is dat je echt weet wat je wilt. Doe bijvoorbeeld een aantal beroepentesten online, zodat je weet welke beroepen of sectoren passen bij jouw carrièreswitch.
Omscholen naar een vergelijkbaar beroep
Je kijkt naar vergelijkbare beroepen of naar beroepen die in het verlengde liggen van je huidige beroep. Je gaat dan een vergelijkbaar beroep doen, maar in een andere sector. Je verdiept je in de nieuwe branche, het nieuwe product of jouw nieuwe verantwoordelijkheid. Dit wordt ook gezien als omscholen, maar valt eigenlijk meer in de categorie ‘bijscholen’.
Omscholen op basis van doorgroeimogelijkheden
Je kijkt naar wat de doorgroeimogelijkheden binnen jouw huidige beroep zijn. Ook dit wordt gezien als omscholen, maar valt meer in de categorie ‘bijscholen’. Je schoolt jezelf bij in de nieuwe materie en je bent up-to-date als het aankomt op trends en ontwikkelingen binnen je werkveld.
Omscholen, maar wat?
Goed, je weet het zeker: ik wil me laten omscholen. Maar weet je al naar wat voor beroep je die carrièreswitch wilt maken? Als je toevallig werkt in de culturele sector, de detailhandel, het toerisme of de horeca, heb je met een enorme krimp te maken, vooral door de gevolgen van de corona pandemie. Maar er zijn ook sectoren waar juist veel werk te vinden is.
De beste beroepen voor omscholing met baangarantie op dit moment zijn:
- De zorg
- Het onderwijs
- De IT
- De bouw
- Het komt steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. In dat geval wordt de opleiding die je nodig hebt, door de werkgever betaald. Google eens op: ‘directe omscholing’, ‘BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg), ‘opleidingsvacatures’, ‘leerling vacatures’ of ‘traineeships’.
- Wil je weten welk omschooltraject er nodig is bepaalde beroepen in de zorg, het onderwijs, de IT of de bouw? Of in andere sectoren? Een handige tool om hierachter te komen is de
- van de Nationale Beroepengids.
Betaald omscholen
Omscholen met (volledig) salaris klinkt natuurlijk als een droom. Je verdient meteen vanaf het begin van je nieuwe baan en je opleiding wordt ook nog eens door je werkgever betaald! Met maatregelen, experimenten en regelingen moedigt de overheid het blijven leren en ontwikkelen tijdens je loopbaan aan. Dit is ook wel bekend als het traject Leven Lang Ontwikkelen (LLO), waar het STAP-budget onderdeel van is.
Zijn de kosten voor omscholing aftrekbaar?
Voorheen kon je met de fiscale aftrekpost scholingskosten (een deel van) je opleiding terugkrijgen. Deze fiscale aftrekpost is per 1 januari 2022 komen te vervallen. Ter vervanging is er nu het STAP-budget: Stimulering ArbeidsmarktPositie. Een subsidie van maximaal € 1000,- die je kunt aanvragen voor het volgen van scholing en ontwikkeling.
Bekijk hier bij je terecht kunt voor opleidingen met STAP-budget
Transitievergoeding gebruiken voor omscholing
Als je werkgever je heeft ontslagen of je tijdelijke contract niet wordt verlengd, dan heb je recht op een transitievergoeding (ook wel: ontslagvergoeding). De transitievergoeding is bedoeld om te besteden aan bijscholing of omscholen naar nieuw werk. Je krijgt de ontslagvergoeding uitbetaald als je het bedrijf hebt verlaten.
Je mag de transitievergoeding in je geheel benutten, omdat die geheel belastingvrij mag worden ingezet (geen btw en ook geen loonbelasting).
Hulp bij carrièreswitch maken
Maar hoe pak je omscholing nou precies aan? Deze handige checklist kan je een heel eind op weg helpen.
✓ Bepaal wat je leuk vindt
De eerste stap is erachter komen naar welk beroep je je precies wilt laten omscholen. Doe een gratis interessetest, persoonlijkheidstest, competentietest en beroepentest online en kom erachter waar je interesse ligt en waar je goed in bent. En welke beroepen daarbij passen!
✓ Onderzoek welke opleiding je nodig hebt
Nu je weet wat je leuk vindt, is het tijd om te onderzoeken welke opleiding je nodig hebt of wilt volgen. Bekijk de lijst met opleiders die opleidingen, cursussen en trainingen aanbieden waar jij je STAP-budget voor kunt inzetten. Neem de tijd en duik goed in de materie, want je investeert tenslotte in je eigen toekomst!
✓ Schrijf je in voor de opleiding
Schrijf je in bij de opleider en vink op het aanmeldingsformulier aan dat je gebruik wilt maken van STAP. Hierna is het wachten op je STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.
✓ Vraag je subsidie aan bij het UWV
Met het STAP-aanmeldingsbewijs kun je vervolgens de STAP-subsidie kan aanvragen bij het UWV. Kost een opleiding meer dan €1000,-? Dan betaal jij (of je werkgever) het resterende bedrag direct aan de opleider.
✓ Aan de slag!
Let erop dat je opleiding binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd van start gaat. Vraag je STAP-budget dus niet te vroeg aan!
Omscholen na je 50e
Wist je dat omscholen op latere leeftijd ook heel goed kan? Volgens de huidige regelingen moet je vanaf je 50e nog 17 jaar werken tot je met pensioen kan. Je bent dus nooit te oud voor omscholing! Opleidingen met baangarantie voor volwassenen zijn er bijvoorbeeld in de financiële sector.
Denk dus niet te snel dat je te laat bent of dat je geen kans maakt. Er zijn werkgevers die het echt waarderen als je zoveel moed toont en die je graag de kans willen geven. Kijk niet naar de negatieve kanten (onlogische stappen, gaten in je cv, onafgemaakte opleidingen) maar durf echt op onderzoek te gaan en maak gebruik van het feit dat je al een carrière achter de rug hebt!
Carrièreswitch maken
Omscholen betekent jezelf opleiden naar een ander beroep dan dat je nu hebt. Je kunt je omscholen door een nieuwe opleiding te volgen, maar ook door het volgen van een training of cursus. Hier kun je je STAP-budget, maar ook je transitievergoeding voor gebruiken. De beste beroepen voor omscholing met baangarantie op dit moment zijn: de zorg, het onderwijs, de IT en de bouw. Een handige tool om erachter te komen welk omschooltraject je nodig hebt, is de omschoolwijzer van de Nationale Beroepengids.

