Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail
Bijscholing

Alles over werken en leren

groene mensen groene mensen text

Bijscholing

Bij- en omscholing

Het STAP-budget kun je gebruiken voor omscholing, maar grote kans dat je je kennis en vaardigheden wil updaten door bijscholing. Wat is precies het verschil en wat bedoelen we met loopbaanontwikkeling? En wanneer weet je wanneer je moet gaan bijscholen? We leggen het uit!

Omscholen met STAP-budget

Wat is loopbaanontwikkeling?

Loopbaanontwikkeling is een verzamelwoord voor alle onderdelen die te maken hebben met werken, leren en doorgroeien. Of je nu een online training doet of een grootse carrièreswitch maakt: jezelf blijven ontwikkelen in je loopbaan of carrière is van groot belang.

Regelmatig bijscholen is niet alleen belangrijk omdat de arbeidsmarkt en de vraag in verschillende sectoren verandert, maar ook omdat de manier van werken verandert. De concurrentie neemt toe, we moeten flexibel en wendbaar zijn en het soort werk en hoeveelheid werk kan namelijk snel veranderen. Ook kan het zijn dat jouw beroep in de toekomst overbodig raakt.

Lees ook: Lang leven leren met STAP

Omscholen met STAP-budget
Omscholen of bijscholen op afstand
Omscholen of bijscholen op afstand

Omscholen of bijscholen?

Je kunt je blijven ontwikkelen in je loopbaan of carrière door bijscholing of omscholing. Met omscholing bedoelen we dat je jezelf gaat opleiden naar een ander beroep dan je nu hebt. Een carrièreswitch, dus.

Met bijscholen bedoelen we dat je je kennis en vaardigheden uitbreidt en ontwikkelt en dus verbetert en vernieuwt. Je volgt een training, cursus of opleiding om specifieke kennis bij te spijkeren die nodig is voor je huidige baan. Bijvoorbeeld omdat je er verantwoordelijkheden bij hebt gekregen, of omdat er nieuwe kennis nodig is die je op dit moment mist. Daardoor vergroot je de kans op doorgroeimogelijkheden of promotie maken.

Lees ook: Ik wil een carrièreswitch maken

Wat zijn ontwikkelpunten?

Ontwikkelpunten zijn eigenschappen die je nog niet compleet beheerst, punten waar je je nog op kunt ontwikkelen (verbeterpunten). Ontwikkelpunten kun je tegenkomen op school, op je werk, maar ook in je eigen thuissituatie. Stel, je hebt de eigenschap dat je snel afgeleid raakt. Dit kan frustrerend zijn wanneer je bepaalde deadlines moet halen of wanneer je een gesprek thuis of op het werk voert.

Andere voorbeelden van ontwikkelpunten zijn:

  1. Je eigenwaarde niet kennen
  2. Niet goed kunnen aangeven waar je pluspunten en minpunten liggen
  3. Jezelf onderschatten of juist overschatten
  4. Niet goed kunnen plannen


Je hebt bepaalde eigenschappen en kwaliteiten waar je goed in bent en waar je sterker in kunt worden, mits je de discipline hebt om ze te verbeteren. Belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden is dat je ook maar een mens bent en dat mensen fouten maken en niet overal goed in kunnen zijn. Maar het beste uit jezelf willen halen, is altijd een goed idee als het gaat om loopbaanontwikkeling!

Hoe werkt bijscholing?

Wanneer je zou moeten bijscholen, is geheel aan jou. Direct na het afronden van je studie of vlak voor je pensioen, het is nooit te laat of te vroeg om te gaan bijscholen. De overheid stimuleert bijscholen door het traject Leven Lang Ontwikkelen (LLO), waar het STAP-budget onderdeel van is. Deze subsidie van max €1000 kun je jaarlijks aanvragen en inzetten voor bijscholing.

Op welke manieren bijscholen?

Bijscholen hoeft niet te betekenen dat je (weer) fulltime de schoolbanken in gaat. Je kunt een cursus of training naast je werk doen, of een opleiding volgen of werkend leren, waarbij je betaald gaat werken en leren. Je kunt op de volgende manieren bijscholen:

1. Bijscholen naast werk. Volg een cursus, training of (deeltijd)opleiding naast je huidige baan.
2. Bijscholen zonder werk. Mocht je financiële situatie het toelaten (je neemt bijvoorbeeld een sabbatical, of je hebt een bijbaan), dan kun je ook een voltijdopleiding volgen.
3. Bijscholen met een leerbaan. Een combinatie van een opleiding in het mbo en een werkplek bij een erkend leerbedrijf.

Bekijk alle opleiders met STAP-budget

Loopbaanadvies en loopbaanbegeleiding

Vind je het lastig om te bedenken hoe je je wilt ontwikkelen in je carrière? Dan kun je voor loopbaanontwikkeling altijd de hulp inschakelen van een loopbaancoach. Zo’n coach helpt je bepalen welk vakgebied bij je past, welk loopbaantraject je kunt volgen, hoe je kan doorgroeien of hoe je de toekomst van je baan voor je ziet.

Studieovereenkomst

Stel, je wilt bijscholing volgen naast je werk om je kennis en competenties te verbeteren of aan te vullen, ten behoeve van je huidige baan (en jezelf). Je werkgever besluit te investeren in je scholing (of het resterende bedrag te betalen dat overblijft na aftrek van het ). Je vraagt dus om een vergoeding van de studiekosten door je werkgever. Dan is het afsluiten van een studieovereenkomst van belang.

De wet zegt: een werkgever mag de werknemer vragen om de door hem/haar betaalde opleidingskosten terug te betalen. Maar alleen als er een studieovereenkomst is afgesloten waarin bepaalde voorwaarden zijn opgenomen. Zo kunnen jullie afspreken:

  1. Binnen welke termijn je de scholing volgt;
  2. Of je de scholing zelf gaat betalen vanaf het moment dat de afgesproken periode is geëindigd en je de scholing nog niet hebt afrondt;
  3. Of je de scholing moet terugbetalen als je direct na afloop of tijdens de scholing je baan verlaat.


Ook belangrijk om op te nemen in de studieovereenkomst is of je vrije dagen moet opnemen tijdens de dagen dat je de scholing volgt, of dat je betaald verlof krijgt. En stel dat je een examen moet volgen voor je studie, vergoed je werkgever dan de kosten? En hoe vaak mag je (her)examen doen? Neem dit allemaal mee in het opstellen van een studieovereenkomst.

Nieuwe wetgeving 1 augustus 2022

Op 1 augustus 2022 gaan er nieuwe regels in wat betreft het betalen van studiekosten voor bijscholing door je werkgever. Hierin staat het volgende:

‘De werkgever moet betalen voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of cao. Voor deze opleidingen mag de werkgever niet meer in een studieovereenkomst vastleggen dat de werknemer (een deel van) de studiekosten moet terugbetalen als hij binnen een bepaalde periode na het volgen van de opleiding uit dienst treedt. Ook wordt het volgen van de opleiding als arbeidstijd beschouwd.’

Financiële overeenkomst

Voor sommige opleidingen hebben werkgevers via cao’s wat betreft loopbaanontwikkeling voor hun werknemers afspraken gemaakt met Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). In dat geval vergoeden deze fondsen een deel van de kosten. Ook kunnen werkgevers gebruikmaken van de subsidieregeling praktijkleren.

Werkkostenregeling

Dan is er nog de werkkostenregeling, ook wel bekend als WKR. Binnen de WKR behoort alles wat je als werkgever aan een werknemer verstrekt of vergoedt. Denk aan reiskosten, maaltijden bij overwerk, laptops of sportabonnementen. Wel gelden er voorwaarden: zo moet het bedrag van de vergoedingen binnen de vrije ruimte-grens blijven. Zo niet, moet je als werkgever 80% belasting over het extra bedrag betalen.

Lees ook: STAP-budget voor ZZP’ers

4 tips voor bijscholing

Binnen je loopbaan of carrière doorloop je verschillende fases. En elke fase kun jij optimaal benutten door bij te scholen! Ontdek hieronder in welke fase jij zit en hoe je daar het meest uit kunt halen.

✓ Fase 1: Je eerste serieuze baan
In deze fase ga je ontdekken van je competenties en hoe je deze kunt inzetten. Wat helpt bij het krijgen van inzicht, is het vragen naar feedback bij je collega’s, leidinggevende of werkgever. Stel vragen en probeer met de feedback aan de slag te gaan!

Is het voor deze baan al nodig om bepaalde kennis en competenties te verkrijgen of ontwikkelen en ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je geen STAP-subsidie aanvragen een cursus of opleiding van OCW-erkende opleiders, maar wel blijven werken aan je (loopbaan)ontwikkeling. Je kunt dan je STAP-budget gebruiken voor een opleiding uit het aanbod ‘post-initieel onderwijs’ bij private opleiders.

Vraag aan je werkgever of hij bereid is het resterende bedrag te betalen. Hij of zij zal het alleen maar waarderen dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen! Stel in dat geval van tevoren een studieovereenkomst op.

✓ Fase 2: Wat wil je écht?
Je hebt al werkervaring opgedaan en begint stil te staan bij wat je écht wil. Je gaat op zoek naar hoe je die kennis en kunde voor je loopbaanontwikkeling optimaal kan benutten. Wat past er bij je, wat zijn jouw talenten en hoe zet je ze in? Je kunt je afvragen of je nog op de juiste plek zit binnen je huidige baan.

Maak eens een lijstje met dingen waar je energie van krijgt in je werk en welke dingen energie kosten. Is dit in balans? Of is er verandering nodig? Wellicht wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling door een cursus of training te volgen, wil je een opleiding doen naast je huidige werk of wil je je laten omscholen en een carrièreswitch maken!



✓ Fase 3: Senior
Je kunt anderen veel leren, omdat je zelf al heel veel werkervaring hebt. Misschien krijgt werk een andere betekenis in je leven en besluit je minder te gaan werken. Bijscholen kan in deze fase altijd, maar wist je dat omscholen op latere leeftijd ook heel goed kan? Tot je pensioengerechtigde leeftijd mag je ook  aanvragen.

Werken en leren

Het STAP-budget kun je gebruiken voor bijscholing en loopbaanontwikkeling. Regelmatig bijscholen is niet alleen belangrijk om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt en voor bedrijven om concurrerend en wendbaar te blijven. Door middel van bijscholing kun je aandacht besteden aan je ontwikkelpunten, die in iedere fase van je loopbaan of carrière anders kunnen zijn.

Je kunt bijscholen naast je huidige werk, bijscholen zonder dat je ernaast werkt of bijscholen met een leerbaan. Maak gebruik van loopbaanadvies en loopbaanbegeleiding als je er niet uitkomt en sluit een studieovereenkomst af met je werkgever als je naast je werk gaat bijscholen.

Opleiding.nl is de start voor STAP. Hier vind je de opleiding, cursus of training die voor je werkt. Opleiding.nl is precies zo’n website als waar je makkelijk hotels en vliegreizen kunt vinden - maar dan voor opleidingen.

Opleiding
22 Jan 2022
Opleiding.nl
Een erkende opleiding boeken met hoge korting?
groene mensen
Ontdek onze nieuwe website:
Deal.opleiding.nl

Blogartikelen

Leven lang leren
5 tips voor het volgen van een studie naast je baan

Het volgen van een opleiding naast je werk kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch kan het wel grote voordelen hebben voor zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan nieuwe groeimogelijkheden binnen je loopbaan, maar ook aan een toename van zelfvertrouwen op de werkvloer.

 

Voordat je als werkende aan een opleiding begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we aantal tips voor je op een rij om te zorgen dat jij met succes een opleiding naast je werk kunt volgen.

>> Lees meer
STAP in de media
Stap budget in de media
STAP in de media

Op 1 maart 2022 gaat de STAP-website voor het eerst live. Het eerste tijdvak biedt ruimte voor zo’n 35.000 studie-aanvragen. STAP blijkt razend populair: binnen twee en een halve dag is het budget voor het eerste tijdvak op. Technische problemen plagen de website. Dat blijft in de media niet onopgemerkt…

>> Lees meer
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Studiekosten
Studiekosten niet meer aftrekbaar: wat zijn de mogelijkheden?

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingskosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP. Wat zijn nu de mogelijkheden om in 2022 een opleiding mee te financieren? Je leest het in dit blog.

>> Lees meer